HERBA

HERBA
SERINGAN

Friday, February 11, 2011

My anniversary

Today is my anniversary..2pm.acara akad nikah diadakan, i still remember the day..Saturday.Baju yang dipakai kurung moden berkain kembang payung warna putih bunga merah dan berlabuci emas. Selepas akad nikah, upacara membatalkan air sembahyang, menyarung cincin.
Petang itu diadakan mandi bunga oleh Mak Andam Azizah. Kemudain bersolek dan apa2 lagi yg disediakan oleh Mak Andam yang dibawa khas dari Cheras Baru, KL. Malam diadakan persandingan dan berinai..Kenduri malam ini istimewa untuk keluarga, orang kampung dan sahabat handai terdekat. Malam memakai songket biru..Sepanjang malam hingga ke pagi paluan rebana yang sangat merdu diadakan oleh orang kampung. Mereka dijamu dengan makanan dan minuman serta dibekalkan juga dengan makanan dan telor. Keesokkan paginya dalam pukul 9.00am diadakan majlis khatam al-quran bersama 2 orang anak saudaraku.
Aku memakai baju kurung putih. Selepas tu menukar kepada gaun warna kuning.Tengahari semasa tetamu hadir, majlis persandingan diadakan. Aku memakai songket petak coklat. songket terbaru pada masa tu. Ramai sungguh tetamu yang datang. Hadiah juga banyak.Ada juga pertunjukkan silat, merenjis air mawar. Selepas merenjis air mawar, majlis makan beradab pula. Begitulah mjlis walimatul urus ku,

No comments:

Post a Comment